27 Şubat 2008 Çarşamba

TEKİRDAĞ ARICILAR BİRLİĞİ















TEKİRDAĞ ARI YETİŞTİRİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ŞAKİR ADA AYÇİÇEK BALININ FİYATINI 205 YTL OLDUĞUNU AÇIKLADI.


BASINDAN HABERLER
Arıcılar Bal İthaline Karşı..

04.12.2007 21:51:15
Tekirdağ Arıcılar Birliği Başkanı Şakir Ada, 2007 yılında bal üretiminde yüzde 80 oranında kayıp olduğunu, ancak bu durumun bal ithalatını gerektirmediğini söyledi.
Ada, yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan küresel ısınmanın olumsuz etkileri sonucu yaşanan kuraklığın tüm sektörlere olduğu gibi arıcılık ve balcılıkta da kayıplar yaşattığını belirtti.
Trakya'da çok sayıda arı kaybı yaşandığının kaydeden Ada, küresel ısınmanın, kuraklığın, tarımda kullanılan ilaçların yanı sıra arıcının arısını besleyememesinden kaynaklı arı ölümlerinin yaşandığına dikkat çekti.
Kış mevsiminin olumsuz şartlarının başlamasıyla arı kayıplarının daha da artacağını bildiren Ada, şunları kaydetti: ''Henüz sayı olarak tespit edilmediyse de Trakya'da ciddi sayıda arı kayıpları var. Bundaki sebepler aşikar, bilindik nedenler. Küresel ısınmanın sonucu yaşanan kuraklık, kanıtlanmasa da tarımda kullanılan ilaçların bazılarının arı ölümlerine sebebiyet vermesi ve en büyük etken mali yetersizlikten dolayı arıcının arısını besleyememesi.'' -''ÇİN BALI İTHAL EDİLİRSE ÜRETİCİLER BİTER''- Devletin kuraklıktan etkilenen yörelerde, çiftçiye yaptığı desteği arıcılara da uygulaması gerektiğini belirten Ada, ''Arıcı her geçen yıl kötüye gidiyor, devlet bizi de desteklemeli'' dedi.
Ada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, bal ithalatına izin verip vermeyeceğinin üreticiler tarafından merakla beklendiğini kaydederek, şöyle devam etti: ''2007 yılında bal üretiminde yüzde 80 kayıp var. Ancak bu bal ithalatını gerektirecek bir durum değil. Üretici zorda, üretici darda, ancak ithale gerek yok, stoklarda yeterli bal var. Bal ithalatına, bilhassa Çin'den ithalata izin verilirse bal üreticileri tamimiyle biter. İthal bal tartışmaları yerine, arı üreticilerine devlet destekte bulunsun.''




Hiç yorum yok: